In de provincie Guantánamo in het oosten van Cuba is de impact van de orkaan Matthew zeer groot. In het plaatsje Baco de Jauco, waar precies het oog van de orkaan op 5 oktober is gepasseerd, is de schade enorm. De bewoners van deze plaats noemen de orkaan: “Een wind- en waterbeving“. Cocosplantage en elektriciteitleidingen zijn tegen de grond geslagen, bruggen en wegen verwoest door het water en scholen en huizen beschadigd. Doordat de mensen konden schuilen in natuurlijke grotten, zijn er geen slachtoffers gevallen.

Baco de Jauco – Voorgangersechtpaar bij de overblijfselen van hun kerkzaal

Dit wordt gemeld door onze coördinator Daniel uit Santiago de Cuba. Die pas een paar dagen later het gebied, op zo’n 170 kilometer van Santiago de Cuba, kon bereiken met voedsel en andere hulpgoederen. Eerder was de weg daar naar toe niet begaanbaar door weggeslagen bruggen.

In Baco de Jauco is een gemeente van 4 huiskerken. Het gebouw van de kerk is geheel verwoest op de vloer na. Het schamele gebouw was gemaakt van hout met asbest platen op het dak. Van het huis van de voorganger bleven alleen de muren staan, maar het dak is er afgewaaid. Verschillende leden van de kerk verloren hun huis en hun bezittingen. Van drie andere huiskerken is de situatie nog niet bekend, omdat de rivieren sommige bruggen daar naar toe hebben vernield.

Daniel vraagt om gebed voor de getroffen mensen. De dagen na orkaan zijn zeer zwaar en voor het herstel zijn er geen sociale fondsen en verzekeringen beschikbaar.

Hulp aan de getroffenen
Stichting Cubamigos wil de getroffenen in dit gebied hulp bieden en vraagt daarom om uw steun. Uw bijdrage is welkom via een overschrijving op onze bankrekening NL39 ABNA 0514 2706 75 (met vermelding “hulp orkaan Matthew”, via een éénmalige machtiging of direct een vast bedrag via iDeal.

Foto’s met een beeld van de schade in de regio Guantanamo

[Not a valid template]

Gerelateerd bericht

Schade door orkaan Matthew

Eén reactie op “Help getroffenen orkaan Matthew”

U kunt een reactie schrijven of Trackback dit bericht.
  1. St. Cubamigos zegt: 22 november 2016 om 21:19

    Tot nu toe is er € 625 binnengekomen om de getroffen op in het uiterste oosten Cuba te helpen. Ons streven is om begin december een bedrag van € 1.000 over te maken naar Cuba. Wilt u meehelpen om dit mogelijk te maken?