Cuba is een land en een eiland in de Caribbean. Het land wordt gevormd door het hoofdeiland Cuba, dat tevens het grootste eiland is de Caribische Zee, en vele kleine eilanden met het eiland Isla de la Juventud in het zuiden als het grootste. Het ligt op de scheiding van de Caribische Zee en de Noord Atlantische Oceaan ten zuiden van de punt van Florida.

Cuba

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Cuba: 21.145992, -79.804688

Sinds de revolutie in 1959 is het land een socialistische republiek met enkel de Communistische Partij van Cuba als legale partij. Het land is daarmee het enige communistische land op het Amerikaanse continent. Vanaf de revolutie hebben bijna 60 jaar lang de broers Castro’s het land geleid. In 2008 volgde Raúl Castro zijn oudere broer Fidel op als president. Miguel Díaz-Canel is sinds 2018 president van Cuba en in 2021 gekozen tot leider van de Communistische partij en daarmee nu de sterkte man van het land.

Cuba – Sierra Maestra

Cuba is met een oppervlakte van bijna 111 duizend vierkante kilometer 2,7 keer groter dan Nederland. Het eiland is zo’n 1250 kilometer lang en de breedte varieert tussen 32 en 210 kilometer. Ter vergelijking: Van het puntje van Groningen tot onderin Limburg is ongeveer 305 kilometer. Het hoogste punt op Cuba is gelegen in het Sierra Maestra gebergte in het zuidoosten van het eiland, waarvan de top van de Pico Turquino 1.974 meter hoog is.

In Cuba wordt Spaans gesproken als overblijfsel van de vier eeuwen durende Spaanse overheersing, met een dialect van het Caribische gebied. Hierin is onder andere sterk de invloed te horen van de Afrikaanse taal van de slaven, die met grote getallen te werk werden gesteld op suikerplantages van de Spaanse groot landbezitters.

Cuba telt 14 provincies met in totaal 169 gemeenten, waarbij het eiland Isla de la Juventud – eiland van de jeugd – de status van een speciale gemeente heeft en niet tot een provincie behoort. De hoofdstad en tevens de grootste stad van het land is Havana. Cuba heeft ruim 11 miljoen inwoners, waarvan een 2/3 deel een blanke, meestal Spaanse, afkomst heeft. De oorspronkelijke bevolking is geleidelijk aan uitgestorven na de komst van de Spanjaarden op het eiland.

Artikel over de geschiedenis van Cuba op Vakantie Arena: Cuba Geschiedenis