De laatste weken ontvangen wij vele berichten uit Cuba die telkens dezelfde boodschap doorgeven, dat de situatie sterk verslechtert. Wij willen u dan ook verzoeken of u voor de mensen op Cuba zou willen bidden.

Dat is ook de noodkreet die we telkens ontvangen om deze informatie door te geven met het verzoek om voor ze te bidden. Steeds komt naar voren dat het aantal dodelijke slachtoffers sterk toeneemt door de pandemie. Daarbij komt dat de ziekenhuizen vol liggen, er geen behandeling voor de zieken mogelijk is, het ontbreekt aan zuurstof en er geen medicijnen of pijnstillers zijn.

Hieronder het bericht ‘Grito al cielo‘ (Schreeuw naar de hemel) van een voorganger, die anoniem wenst te blijven, waarin de situatie op dit moment duidelijk door hem wordt verwoord.

„Geliefden, sta mij toe jullie op de hoogte te brengen van de huidige omstandigheden en jullie om gebed te vragen. De actuele situatie in Cuba is alarmerend; het is een absolute chaos. Van het Cuba dat jullie kennen, waar toen ook al ernstig werd geleden, is nog maar heel weinig over. Ik overdrijf niet. De omstandigheden zijn extreem zwaar. Zelfs het meest basale waar je aan kunt denken, het is er niet.

Psalm 11 is de laatste dagen mijn toevlucht geweest: Als de grondslagen zijn vernield, wat kan dan de rechtvaardige doen? We zijn genoodzaakt ons geloof te beleven in een extreem scenario. De dood nadert ons in een verwoestend tempo, terwijl er geen verdovende, kalmerende of palliatieve middelen voor ziel of lichaam zijn.

Het zijn extreem moeilijke tijden. De agressie van het virus samen met de slechte situatie van het gezondheidssysteem spannen samen tegen alle Cubanen. Tegelijkertijd zijn wij genoodzaakt dagelijks de straat op te gaan om iets te eten te zoeken. Het zijn buitengewoon stressvolle tijden, waarin alleen God ons kan ondersteunen.

Verschillende vrienden en voorgangers gaan door heel zware momenten. Diverse broeders, vrienden en kennissen zijn gestorven. De dood op zichzelf is niet eens het meest angstaanjagende. Het meest vreselijke is de manier waarop de dood duizenden Cubanen treft. De officiële getallen die de overheid rapporteert zouden niet verder van de waarheid af kunnen staan. Uit de eerste hand: mijn eigen schoonmoeder en verschillende vrienden vechten op dit moment tegen Covid-19. Thuis, zeer verzwakt en samenwonend met andere mensen met een hoog gezondheidsrisico. Er is geen plaats waar ze naartoe gebracht kunnen worden en er zijn geen medicijnen. De patiënten verdringen zich in de gangen van ziekenhuizen in het hele land.

De wanhoop en sociale verstikking nemen toe en laten een diepe wond achter. Moge God ingrijpen met hulp van boven en onze pijn verlichten, ons volk genadig zijn en onze honger en dorst naar gerechtigheid stillen. Stop niet met bidden voor jullie Cubaanse broeders en zusters en voor ons land in het algemeen.”

Op verzoek van onze broeders en zusters op Cuba willen wij u vragen om deze informatie door te geven aan zoveel mogelijk andere mensen zodat dit onder de aandacht komt. Verder willen wij u vragen om te bidden voor de onderstaande gebedspunten:

  • Bidden voor onze Cubaanse broeders en zusters die zo zwaar lijden;
  • Bidden voor de Cubaanse overheid, dat ze mogen veranderen en er een ommekeer komt;
  • Bidden voor de voorgangers die gevangen zitten, dat ze snel vrijgelaten worden en voor hun families;
  • Bidden dat we de mogelijkheid krijgen om pakketten te versturen en dat pakketten die we versturen aan mogen komen;
  • Bidden om andere mogelijkheden voor hulp;
  • Danken dat God alles in Zijn hand heeft en zijn liefde overal doorheen zichtbaar is.

Hartelijk dank voor uw gebed.

Wachtende Cubanen bij een medische kliniek (AP Photo/Ramon Espinosa)

Covid-19 cijfers Cuba (bron: WHO)

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen