Ondanks de aanleg van een glasvezelkalbel van Venuzela naar Cuba blijft het internetgebruik op Cuba ver achter. De bevolking kan in veel gevallen alleen gebruik maken van het door de staat gecontroleerde trage intranet. Mobiele telefoontjes zijn wel toegestaan sinds een aantal jaren, maar het gebruik is duur.

Door de staat gecontroleerd internet op CubaHet aantal Cubanen dat is verbonden met het door de staat gecontroleerde intranet is in 2011 met 40 procent gestegen ten opzicht van het voorgaande jaar en gebruik van mobiele telefonie met 30 procent, meldde de regering.  Hoewel de Cubaanse bevolking grotendeels blijft afgesneden van onbelemmerde  toegang tot internet. Volgens het Bureau voor de Statistiek bereikte het aantal internetgebruikers vorig jaar de 2,6 miljoen, een stijging ten opzicht van de 1,8 miljoen in 2010. Hoewel waarschijnlijk bijna allemaal op het lokale intranet  via door de overheid gerunde computerclubs, scholen en  kantoren. Cuba meld intranetgebruik namelijk als het gebruik van internet, ook al is toegang tot internet verboden zonder toestemming van de overheid.

Je ziet dan openlijk ook weinig gebruik van internet in Cuba, maar soms verschaft men zich wel toegang tot het web door op de zwarte markt verkregen wachtwoorden of via een hotel.

Het communistisch Cuba oefent een monopoly uit op de communicatie in de door de staat geleide economie. Er is geen breedband internet in Cuba en de relatief weinige internetgebruikers kampen met het tergend langzaam openen van een mailbericht, laat staan een foto of een video, hetgeen ook de overheid en de bedrijfsvoering belemmert.

De Cubaanse bevolking telt 11,2 miljoen mensen. Er waren 783.000 personal computers in het land, 70 per 1.000 inwoners, maar ongeveer 50 procent hiervan is in handen van de staat, volgens het rapport beschikbaar op www.one.cu/ticencifras2011.htm.

Het aantal gebruikers van mobiele telefoons steeg tot 1,3 miljoen in 2011, een stijging van 1 miljoen vanaf 2010, zegt de regering. Cubanen hebben geen Internet-verbinding op hun telefoon. Het mobiele telefoongebruik is sterk toegenomen sinds 2008, toen de regering voor het eerst alle Cubanen toestond om een mobiele telefoon te kopen. In dat eerste jaar waren er 330.000 gebruikers. Mobiele telefoons zijn alleen beschikbaar in deaan de dollar-gekoppelde lokale valuta (CUP) en het verzenden van een Twitter-bericht van een mobiele telefoon kan zelfs meer kosten dan het gemiddelde daginkomen van veel Cubanen.

Glasvezelkabel van Venezuela naar CubaIn februari 2011 werd een glasvezelkabel gelegd van Venezuela naar Cuba om downloadsnelheden te bieden van drieduidend keer sneller dan het huidige Cubaanse internet en het mogelijk maken om miljoenen telefoongesprekken tegelijkertijd te voeren. Tot op heden is er geen bewijs dat de kabel operationeel is en de overheid en de door de staat gecontroleerde media zwijgen in alle talen hierover.

Cuba heeft ongeveer een miljoen vaste telefoonlijnen. Het land heeft een totale telefoon dichtheid van slechts 22,3 procent.

De toegang tot satelliet televisie is ook aan strenge beperkingen gebonden. Satelliet tv ontvangst in Cuba is illegaal zonder speciale toestemming van de overheid en autoriteiten houden regelmatig invallen in wijken en woningen, op zoek naar schotelantennes.

(bron: Mark Frank on Cuban Access to Internet and Telephone Technology – The Cuban Economy)

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen