Naast de voortdurende corona crisis heeft ook de monetaire hervorming tot gevolg dat het zware tijden zijn voor de bevolking op Cuba. Er zijn tekorten aan voedsel en wat wel te koop is, is flink in prijs gestegen.

Schreven wij in de nieuwsbrief van oktober vorig jaar nog, dat het de verwachting was dat Cuba geleidelijk weer open zou gaan. Nu, enkele maanden later, is er in werkelijkheid niet veel veranderd. Door de vele restricties, zowel op Cuba als in het thuisland, is het voor toeristen niet aantrekkelijk om naar Cuba te reizen. Daarnaast heeft de Cubaanse overheid per 1 januari van dit jaar het dubbele muntstelsel afgeschaft. Dit leidt tot prijsstijgingen van veel producten voor de eerste levensbehoefte.


Groente telen
Vanaf begin dit jaar is in Cuba het aantal besmettingen met corona flink gestegen. Veruit de meeste gevallen zijn in de hoofdstad Havana, maar ook in andere steden zijn er ‘brandhaarden’. Dit leidt tot afsluitingen van complete wijken en beperkingen om te reizen. Door het ontbreken van toeristen hebben velen, die daar ook van afhankelijk zijn, al maanden geen of nauwelijks een inkomen meer. Dit maakt mensen ook inventief. Zoals Barbaro, de eigenaar van het hostel waar wij normaal op Cuba verblijven. Hij verbouwt nu, bij gebrek aan gasten, op één van de terrassen groenten.

Eén ei 50 cent
Vanaf 1 januari is op Cuba het dubbele muntstelsel afgeschaft en is de Cubaanse peso het enige betaalmiddel. De ‘hardere’ Cubaanse peso convertible (Cubaanse dollar) verdwijnt daarmee. Vele producten en diensten kregen daardoor nieuwe hogere vastgestelde prijzen. Deze stijging treft vooral de kwetsbaren, zoals de gepensioneerden, waarvan het inkomen niet in gelijke trend stijgt. Daarnaast zijn er grote tekorten aan de eerste levensbehoeften en kost bijvoorbeeld één ei momenteel 50 cent.