Cubanen hebben sinds een jaar de mogelijkheid om een eigen bedrijfje te beginnen in de hoop, dat dit de economie van het armlastige Cuba zal versterken. Velen hebben voor de starten van een bedrijfje onvoldoende startkapitaal. De Stichting Cubamigos wil hen hierin helpen door het verstrekken van een microkrediet. Zo ook aan een schoenmakersbedrijfje, die een krediet heeft gekregen voor de aankoop van de benodigde mallen in verschillende maten. Binnen zes maanden heeft de schoenmaker het krediet terug kunnen betalen

Afgelopen september hebben we gekeken hoe het hem vergaat en hem opgezocht in zijn werkplaats en een kijkje genomen in zijn huis bij de verkoopvoorraad van nieuwe schoenen.

Werkplaats

De werkplaats van de schoenmaker is gelegen op een bovenverdieping van een huis, die enkel te bereiken is via een laddertje in de achtertuin van een benedenwoning. Oude schoenen worden, als het bovenwerk nog goed is, voorzien van een nieuwe zool of helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. Het naaiwerk gebeurt nog op oude trapnaaimachines, die wij kennen uit het tijdperk van onze grootouders.

Verkoop

De verkoop van de schoenen vindt plaats in de benedenverdieping van het huis waar de schoenmaker met zijn gezin woont. Daar staan de schoenen uitgestald. Waarbij de merknamen in sommige schoenen en de bij de damesschoenen de fleurige kleuren opvallen.

Terugbetaald

De schoenmaker heeft met zijn bedrijfje binnen zes maanden voldoende verdiend om het verstrekte microkrediet weer terug te kunnen betalen. Het microkrediet kan nu weer gebruikt worden een ander die een bedrijfje wil opstarten en zo in de levensbehoefte van zijn gezin kan voorzien.

2 reacties op “Microkrediet schoenmaker”

U kunt een reactie schrijven of Trackback dit bericht.
  • Hallo Gert,

   Onze ondersteuning loopt via lokale coördinatoren, zo ook het verstrekken van een micro-krediet ten behoeve van startende bedrijfjes. Deze coördinatoren, die door de jaren heen betrouwbaar zijn gebleken, bewaken ook de besteding van de gelden en terugbetaling van het krediet.

   Groet,

   Gerard voor’t Hekke (St. Cubamigos)

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen