De baan van orkaan Sandy (NHC)

Baan van orkaan Sandy

Op 25 oktober van dit jaar trok de orkaan Sandy over het oostelijk deel van Cuba met een verwoestende kracht. Elf mensen kwamen daarbij om het leven en de materiële schade is enorm. Vele huizen werden compleet vernield en andere raakten zwaar beschadigd. Veel mensen zagen hun schamele bezittingen verloren gaan doordat het water hun huizen binnendrong.

Met windsnelheden van 180 km per uur trok de orkaan Sandy, de ergste sinds 50 jaar, over het gebied rond de stad Santiago de Cuba in Oost-Cuba. De stad Santiago de Cuba en het gebied in de bergen en langs de kust werden zwaar getroffen. De elektriciteit en telefoonverbindingen vielen uit door omgewaaide palen en beschadigde draden. De straten raakten versperd door vele omgewaaide bomen en elektriciteitspalen. Van de huizen, die geen degelijk dak hadden, waaide geheel of gedeeltelijk het dak van zinken- of asbestplaten af. 1-09Veel huizen werden totaal weggevaagd en mensen raakten hun bezittingen kwijt. Veel huisraad, zoals matrassen en elektrische apparatuur raakten onbruikbaar door binnendringend water. Brood, voedsel en brandstof waren nog maar in enkele geopende winkels te krijgen, waardoor er lange rijen wachtende mensen ontstonden.

Door de puin en omgewaaide bomen en palen zijn vele wegen versperd geraakt waardoor hulpgoederen over de weg de getroffen gebieden niet konden bereiken. Zij die in bezit waren van een aggregaat stelden die beschikbaar om mobiele telefoons en dergelijke op te laden en kerken begonnen met gaarkeukens de getroffene te voorzien van eten en drinken, bijeengebracht van het weinige dat leden van de kerk nog bezatten.

Fotoseries van de verwoesting aangericht orkaan Sandy

Ravage door de hoge golven aan de kustIn het gebied in de bergen rond Santiago de Cuba, waar de orkaanwinden vrij spel hadden, is de schade enorm aan de huizen en de natuur. In het kustgebied drongen de metershoge golven ver het land in en vernielden huizen en hotels.

Zo’n veertien dagen na de verwoesting door de orkaan is in delen van Santiago de Cuba de elektriciteit hersteld en zijn wegen ontruimd waardoor trucks met hulpgoederen van kerken uit Midden en West-Cuba het gebied kunnen bereiken met met hulpgoederen, zoals: rijst, eieren, kleding, brood, crackers, honing, matrassen, kaarsen en medicijnen. Een voorganger schreef:

“Het is verbazingwekkend hoezeer de christelijke liefde er toe dwingt om het weinige te delen. Natuurlijk: Het is een druppel op een gloeiende plaat…, maar belangrijk voor God en voor ons.”

De situatie in de stad stabiliseert met meer winkels open en als je CUC’s (Cubaanse Dollar*) hebt kun je daar gemakkelijk voedsel kopen. Echter de mensen hebben geen geld en kloppen daarom bij voorgangers aan om te vragen om voedsel. In de plaatsen buiten de stad en op het platte land is de situatie nog slecht. Het herstel van de elektriciteit in die gebieden kan nog lang duren en de mensen wachten op hulp. Vanuit Santiago proberen mensen van de kerken hen te helpen.

Aan de andere kant is het nieuws voor de getroffen mensen, dat de regering de dakplaten en andere materialen gaat verkopen…. Zij moeten er voor betalen en dat was eerder nooit zo….. De getroffen mensen ontvingen altijd de hulp voor niets. De kosten zijn:Huizen met kapotte daken
– Een asbestplaat (1 x 1,8 m) CUC 4,38
– Zinkenplaat (1 x 3,8 m) CUC 21,00
– Zinken balken (9 m) CUC 21,00
Verwachting is, dat de regering deze prijzen met 50% zal verlagen voor hen die officieel schade hebben geleden. Maar dan nog blijft de vraag hoe mensen, die alles verloren hebben dit kunnen betalen.

 (Bron: Berichten ontvangen van coördinatoren in Cuba)
*1 Cubaanse Convertibele Peso (CUC) = ca. 0,80 Euro (€)

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen