Op dinsdag 5 oktober is de orkaan Matthew, de zwaarste in bijna tien jaar in het Caribisch gebied, met verwoestende kracht over het oostelijke deel van Cuba getrokken. De meeste schade is ontstaan in de oostelijke provincie Guantanamo en Santiago de Cuba. Met name in de kustplaats Baracoa is de schade aanzienlijk aan huizen en de infrastructuur. Zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. 

De orkaan kwam op dinsdag in het zuidoostelijke puntje van Cuba aan land, waar het de provincie Guantanamo zwaar heeft getroffen. Windsnelheden van tussen de 200 en 250 kilometer per uur en hogere windstoten, zware regenval en ruwe zee hebben ernstige schade veroorzaakt. De foto’s op de website van Diario de Cuba geven een beeld van de schade die is aangericht voornamelijk in de plaats Baracoa.

cuba-huracan-matthew-01Hoewel er vele huizen zijn vernield, zijn er geen mededelingen van slachtoffers. In tegenstelling tot Haïti waar honderden mensen de dood hebben gevonden door de verwoestende kracht van deze orkaan van de categorie 4. Orkaan Matthew was daarmee de zwaarste sinds bijna tien jaar in dit gebied.

Op diverse media staan foto’s en beelden van de schade die aangericht is aangericht in Baracoa en omstreken.


Een beeld van Baracoa na de orkaan Matthew 
(bron: Diario de Cuba- www.diarodecuba.com)

Beelden van het gebied bij Maisi – De oostelijke punt van Cuba
(bron: CiberCuba – www.cibercuba.com)

Uit andere delen van het land wordt hulp geboden aan de mensen in het getroffen gebied. Onder andere vanuit een kerk in Trinidad zijn mensen afgereisd naar het oosten van het eiland. Het herstel van de huizen zal nog enige tijd in beslag nemen en daarbij kunnen de getroffenen niet terug vallen op sociale fondsen of verzekeringen.

Daar waar mogelijk zal de St. Cubamigos hulp bieden aan en via de plaatselijke huiskerken. U kunt daarbij helpen met een gift via een éénmalige machtiging, iDeal of zelf overschrijven op ons rekeningnummer NL39 ABNA 0514 2706 75 t.n.v. de Stichting Cubamigos te Almelo met de vermelding “Getroffenen orkaan Matthew”.