Sinds 1997 staat Kerstmis weer als feestdag op de Cubaanse kalender. Het wordt op Cuba vooral gevierd in familiekring en is niet compleet zonder een geroosterd varken.

Voor de revolutie was kerstmis op Cuba, zoals in de meeste Hispanische landen in Noord, Centraal en Zuid Amerika, een groot katholiek feest. In 1962 werd Cuba een atheïstisch land en in 1969 werd kerst officieel verwijdert van de kalender. Omdat Castro dacht, dat deze vrije dag de productie van suikerriet in de weg stond. Als een gebaar van goede wil heeft Fidel Castro in het kader van het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1996 aan Cuba in 1997 kerst weer tot een officiële feestdag verklaart. Hoewel scholen, winkels, markten en restaurants gewoon open zijn.

Kerstmaaltijd op CubaAls een familie het zich kan veroorloven staat er met kerst traditioneel geroosterd varkensvlees met bakbananen, bonen en rijst op het menu van het kerstdinner “Cena de Navidad”. Varken is favoriet bij de Cubanen, omdat in het Caribisch gebied er weinig aanbod was van rundvee en kalkoen maar ‘dankzij’ de Spanjaarden voldoende varkens.

Kertmis of “Noche buena” op cuba was een groot feest door de katholieke invloed vanuit Spanje op het eiland. Families kwamen bijeen en deelden een speciaal “Cena de Navidad” om negen uur ‘s avonds en de katholieke bevolking – bijna het gehele eiland – ging aansluitend naar de “Masso de Gallo”, de mis om middernacht.

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen